Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Książka
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Ujście
(4)
Autor
Bacciottini Lucia
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Brunka Marek
(1)
Chodyniecki Dariusz (1963- )
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Kiełbasiński Krzysztof
(1)
Krzystek Grzegorz
(1)
Mikita Marta
(1)
Piątkiewicz Barbara
(1)
Stanisławski Emil
(1)
Traxler Maria Colombo
(1)
Wierzbicka Iwona
(1)
Witkiewicz Magdalena
(1)
rutowska Dorota
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Dieta
(2)
Białko roślinne
(1)
Chleb
(1)
Dieta bezmięsna
(1)
Dieta elastyczna
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta roślinna
(1)
Dietetyka
(1)
Fermentacja
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Odporność organizmu
(1)
Odżywianie
(1)
Prebiotyki
(1)
Probiotyki
(1)
Przewodnik
(1)
Sport
(1)
Styl życia
(1)
Suplementy
(1)
Umysł
(1)
Warzywa i owoce kiszone
(1)
Weganie
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność polegającą na tym, że dając pierwszeństwo produktom roślinnym, nie eliminuje całkowicie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zaleca jedynie spożywanie mięsa i ryb w niewielkiej ilości i z ograniczoną częstotliwością. Dzięki tej książce każdy zrozumie, dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa, i dowie się, czym łatwo można je zastąpić, by dostarczać organizmowi składniki odżywcze w idealnych proporcjach. Autorka dokładnie wyjaśnia, jakie produkty żywnościowe powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie, i obala wszystkie mity, którymi często się kierujemy, źle się przez to odżywiając. W poradniku zaproponowano kompletne plany żywieniowe z przepisami na potrawy odpowiednie dla osób prowadzących różne style życia, między innymi dla tych, którzy są często w podróży lub mają nienormowany czas pracy, dla tych, którzy wykonują pracę fizyczną lub intensywnie uprawiają sport, a także dla pracujących umysłowo czy gotujących dla całej rodziny. Jest też specjalny plan żywieniowy dla osób, które chcą stracić na wadze. Fleksitarianizm wielkie znaczenie przywiązuje również do tzw. comfort food, a więc dań, które spożywamy dla czystej przyjemności, i które - jeśli są właściwie dozowane - dostarczają nam mentalnej energii, obdarowując nas chwilami prawdziwego zadowolenia. Dlatego w książce można też znaleźć wskazówki dotyczące sięgania po wędliny, słone przekąski, czekoladę i inne słodycze. Warto na nowo przemyśleć swój sposób odżywiania i wybrać fleksitarianizm, który na wiele lat zapewni nam dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne. Fleksitarianizm to dieta pełna zdrowia i energii!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ujście
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613/614 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ujście
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce znajdziesz: porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej, porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane, inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ujście
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W 1956 roku podczas igrzysk olimpijskich w Melbourne australijski pływak Murray Rose zdobył trzy złote medale. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że Murray był weganinem - nie spożywał produktów pochodzenia zwierzęcego. W jego diecie nie było miejsca na nabiał i mięso, mimo to odnosił sukcesy i zapisał się w historii sportu. Podobną drogą poszło wielu innych sportowców - dziś weganie są zarówno wśród olimpijczyków, jak i zawodników sportów walki, biegaczy czy osób podnoszących ciężary.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ujście
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej